Další měsíc za námi

15.12.2012 13:18

 

 

Další měsíc utekl jako voda a tak je tu opět menší rekapitulace všeho, co se Beky stihla naučit. Jako správný strakáč nám dnes poprvé vlezla do kočičího záchodu a ulovila si dobrotu, naštěstí nestihla nic moc zbaštit, protože byla rychle spatřena, chycena a řádně vyplísněna. Asi by se hodilo něco takového :)

 

Se samotou přestala mít problémy velmi brzy, bývá denně sama doma kolem 2 - 3 hodin, zvládá už ale i delší intervaly. Zatím to bylo max 4,5 hodiny. Déle jsme nezkoušeli, ale vypadá to, že samota, ze které jsem měl největší obavy, bude nejmenší problém. Sousedi si zatím na vytí nestěžovali:)

Co aktuálně považuju za největší problém, je počůrávání se při vítání . Teda beky se počůrává... (jen aby nedocházelo k omylům:) )

 

Problémy s výtokem z očí se na chvíli vrátily, ale teď už opět ustupují. Jestli se jí to zase zhorší, bude muset chtě nechtě k paní doktorce. Uvidíme...

 

A taky to vypadá, že se nám už blíží psí puberta.

S Beky mávají hormony. Začíná se jí tvořit víc testosteronu, ze kterého se syntetizuje estradiol(samičí pohl. hormon). Sem tam si proto ověřuje, jestli jsme se u ní náhodou nespletli v určení pohlaví. Zdá se, že zatím v tom nemá úplně jasno:)

Taky jí začaly vypadávat první zoubky. My teď můžeme jen doufat, že přezubí tak jak má a nebude jí nic přebývat ani scházet. 

Na druhou stranu, čert vem zoubky, hlavně ať je zdravá:)

 

 

Takže co nového se za uplynulý měsíc stihla naučit?

 

Zvládá

 

• Na povel "Silnice" se zastaví před vstupem do silnice, bez povelu je to tak 50:50

• Přivolání ( Venku už taky pěkně poslechne, ačkoli pokud je někde bubák, tak páneček nepáneček, strakáče musí prchat, nebo aspoň vyděšeně hledět do dáli ) 

• Neutíkat z vany při mytí tlapek a bříška

• Chůzi u nohy s vodítkem ( sice ne 100%, ale snaží se:) )

• Povel "Lehni" ( nejspolehlivěji pokud má páneček v ruce něco smradlavého a moc dobrého ) 

• "Čekej" ( na vodítku se nechá dojít, na volno zatím raději moc nezkouším )

• Povel "Okolo"( Když se mezi Beky a člověka na konci vodítka dostane nějaká vysoká překážka ( např. značka, koš, policista, ... ) , na povel okolo se krásně naučila vrátit se a překážku oběhnout )

• Ve výtahu v klidu sedět v rožku a počkat, až vystupuje její doprovod ( neopouštět výtah za jízdy, nebo ve špatném patře s úplně cizími lidmi )

• Povel "Pomalu" ( Když se začíná vzdalovat, nebo se dostane na konec vodítka. Taky když zkouší tahat )

• Běhat venku s náčumáčkem a nesnažit se ho zbavit za prvním rohem

 

 

Moc nezvládá

 

Zůstat za trest v pelechu a nesnažit se z něj tajně odplížit

Povel "K noze" (oběhne správně, ale stále neví kde přesně zůstat stát)

Chůzi u nohy bez vodítka ( jsou ale vidět náznaky, že to časem půjde )

Zůstat venku v klidu a nelekat se každého neznámého kolemjdoucího

Odvolání ze hry ( jak kdy )

 

 

Vůbec nezvládá

 

Nepočůrávat se při vítání ( Aktuálně asi největší problém )

Neskákat při vítání na lidi ( samozřejmě myšleno na lidi co zná. K cizím se nepřibližuje, tam problém opravdu není... )

Nesežrat cokoli, kdekoli a kdykoli ( Podezřívali jsme paní chovatelku, že nám prodala Bígla převlečeného za strakáče. Byl jsem ale ujištěn jinými majiteli strakáčů, že je to normální:) )

Nechat se pohladit od cizích ( s mou asistencí se pohladit nechá ( tzn. když je jí znemožněn útěk ), ale tváří se při tom jako nejtýranější strakáče na světě )

Neděsit se malých dětí a kočárků ( špatnou zkušenost s nimi nikdy neměla... tak nevím )

Nepřivádět pánečka čas od času k šílenství

 

 

Cvičákové povely a cviky zde nezmiňuji, bylo by toho čtení asi už moc. Zatím žádné světové úspěchy stejně nejsou:)

 

 

Poznámka: Během psaní tohoto článku se Beky pokusila opět dostat do kočičího záchodku (prázdného)... opakoval se stejný postup, jak je popsaný nahoře a psinda se teď tváří jako neviňátko. Do kolonky "Vůbec nezvládá" by teď asi mělo patřit i

 

Nelozit kočce do záchodu ( ách jo )

 

Komentáře

jablko

Datum: 18.12.2012 | Vložil: Jeřábková

tedy chtěla jsem napsat, že jablko nepadá daleko od stromu. :-)Včera jsem slyšela v obýváku z kuchyně rachtání, tak jsem vstala a zastihla ještě Cibuli jak couvá hlavou ze dvířek kočičího kakáče. Dělala inventuru a byla okamžitě zbavena toho co nalezla a vyhozena za trest za dveře. Ale myslím, že příště dvířky opět prostrčí čumák a bude pátrat po lahůdkách. Ach jo. Co se týče počůrávání při vítání, dělala to Cibulka asi tak do věku jednoho roku. Pak přestala. Takže asi budete muset ještě chvilku vydržet. Jinak jste šikulové, umíte už spoustu věcí, největší radost mám z toho, že Beky vydrží sama doma. Mějte se hezky, krásné vánoce všem :-)

Re: jablko

Datum: 20.12.2012 | Vložil: Beky + smečka

Tak Beky se asi pomamila:) Prozatím se tomu záchodku v mé přítomnosti vyhýbá, ale nedělám si přehnané iluze, určitě bude provádět přepadové kontroly obsahu, až jí trochu otrne.
Proti počůrávání děláme co se dá, víceméně úplně zbytečně. Takže buď to přečkáme a po nějakém čase to přestane, nebo koupím korkovej špunt a bude:)
Přejeme vám hezké svátky a krásné Vánoce

Přidat nový příspěvek